Poftiti la masa! Astazi, servim fasole cu spume…


O sun pe mama. As manca o ciorbita de fasole cum doar ea stie sa faca. Imi raspunde tata, este in masina, se duce acasa.

-Hmmm, vroiam sa o intreb pe mami cum fac si eu ciorba de fasole? Am lasat-o intr-o oala cu apa peste zi, deci este pregatita, doar sa fie gatita. Dar, hai ca o sun pe Leli sa ma ajute.

Leli, nu raspunde. Cand am nevoie de femeile din familia asta, a mea, nu dau de ele. Tata imi spune:

-Prima data, fierbi fasolea si arunci apa aceea in care a fiert, dupa ceea, pui  si legumele. Mai vorbim! De cand stie tata sa gateasca mai bine ca mine??? El sta dupa fundul mamei acum, iar mama nu mai sta dupa fundul meu!

Am tot ce imi trebuie, o oala, apa, fasole si o plita cu inductie careia ii pot modifica intensitatea si, in cinci minute, sa fiarba fasolea. Pun oala la fiert si stau si ma uit la ea. Ma gandesc, sa imi aduc laptopul sa imi fac si eu de lucru pana cand are de gand sa fiarba doamna Fasole.  Cand ajung in bucatarie cu laptopul in brate, constant ca fasolea mea a facut spume. Fasolea face asa multe spume??? si asa albe???  Poate tin intensitatea asta prea ridicata la plita, ma gandesc, asa ca o scad si stau si prind cate un bob de fasole cu un polonic, ma frig la buricele degetelor, ma plictisesc de treaba asta repede. Las oala sa fiarba incet.

Constat cu fericire ca am ciolan! Ciolan, sa pun la ciorbita!

O mai sun pe Leli a doua oare, nu raspunde, dar revine ea in 15 minunte.

-Leli, m-am pucat sa fac ciorba de fasole si tati nu e acasa, nu pot sa vorbesc cu mami. Uite, fasolea a fiert, trebuie sa pun legumele, am reusit sa tai un morcov pana acum.

-Pune ceapa, ardei, morcov, pastarnac, pune ciolanul tot acum, da, si cel mai important, nu pune sare de la inceput. Sarea se pune la sfarsit. Fasolea trebuie sa fiarba mult, acolo cu legumele, sa prinda gustul ala bun, ai inteles? Si, cand fierbe si mai vrei sa pui apa nu pune apa rece peste ea, sa ai apa calda sa completezi, ai inteles? Te las acum, mai suna-ma daca mai ai nevoie.

Am dus o lupta corp la corp cu ciolanul care nu se dorea desprins de pe os si, am castigat. Pana la urma, am vorbit si cu mami, mi-a dat ultimele indicatii legate de bulion si condimente. Il auzeam pe tata undeva, in telefon, spunand ca, la cat este el de satul in acel moment, dar o ciorba facuta de fiica-sa aia mica al lui, tot ar manca. Nu de alta, dar tata nu mananca decat mancare facuta de mama, iar fiica-sa aia mica a lui, nu gateste.

Am stat langa ciorbita asta afurisita de fasole patru ore, iar la sfarsit, asteptand ultimele minute de fiert mi-am dat seama ca toate hainele de pe mine si parul sunt imbacsite cu miros de goaspodina. Imi era atat de somn si ma simteam atat de obosita ca nici foame nu imi mai era. M-am gandit cu tristete ca maine este ziua mea, puteam sa fac si eu o prajitura, de ce am ales sa fac o ciorba  care sa dureze  patru ore???

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s